Openingstijd

Openingtijd

Pijnklachten en spoedgevallen

Voor spoedgevallen ’s avonds en in het weekend, kunt u contact opnemen met één van de onderstaande spoeddiensten:

 • Tijdens de openingstijden zijn we telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur op telefoonnummer 0478-581458 behalve tijdens de lunchpauze (12:45 en 13.45 uur). Uitsluitend voor spoedgevallen kunt u ons tijdens de pauze bereiken op het antwoordapparaat aangegeven telefoonnummer 06-21964057. Bij eventuele afwezigheid overdag en in mijn vakanties, is er waarneming geregeld in Venray. U wordt hierover verder geïnformeerd via het antwoordapparaat.
 • Als u een (pijn)klacht heeft, wacht u dan niet tot de volgende controle, maar neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, zodat wij eventueel dezelfde dag nog een diagnose kunnen stellen. Wanneer u bij pijnklachten voor 10:00 uur telefonisch contact opneemt, proberen wij u dezelfde dag nog te plaatsen voor een afspraak. Voor het behandelen van pijnklachten hebben wij vaste tijden in onze agenda gereserveerd. Wij kunnen dus niet altijd rekening houden met uw voorkeuren in verband met werk- of schooltijden.
  Belt u ’ s middags dan proberen wij u ook diezelfde dag te helpen maar kan dat niet dan wordt dat in ieder geval de volgende dag. Kortom we leveren tandheelkunde van een hoge kwaliteit met een hoog serviceniveau.
 • De avonddienst gaat om 17:00 uur in en eindigt de volgende morgen om 08:00 uur. Bij pijnklachten die niet tot de volgende dag kunnen wachten is de spoeddienst Eindhoven of Nijmegen te bereiken.
 • De weekenddienst begint op vrijdag 17:00 uur en eindigt op maandagmorgen om 08:00 uur. De spoeddienst Eindhoven of Nijmegen is alleen bestemd voor acute pijnklachten en spoedgevallen. Denk bij spoedeisende hulp b.v. aan pijn na behandeling, nabloedingen en ongevallen.
 • Houdt u er rekening mee dat u uw verzekeringspasje en een geldig identiteitsbewijs dient mee te nemen. Aan de avond- en weekenddienst zijn extra kosten verbonden. Tijdens de avond- en weekenddienst is het gebruikelijk dat u de behandeling per pin afrekent. U ontvangt dan een nota die u bij uw zorgverzekering kunt indienen.

Wanneer is er sprake van spoed?

 • Bij plotselinge hevige pijn, waarbij pijnmedicatie niet helpt
 • Bij een ongeval/trauma waarbij mond en/of tanden beschadigd zijn
 • Bij (na)bloedingen
Ongevallen
Tandletsel

Welke stappen moet je ondernemen als een tand afbreekt, los zit of uit de mond is; ofwel wat te doen bij een tandletsel? Eerst is het belangrijk om vast te stellen of het om een letsel bij een melktand of een blijvende tand gaat. Melktanden mogen nooit worden teruggeplaatst, omdat het schadelijk kan zijn voor de tanden die nog uit moeten komen. Zoek de tand daarom op en neem ze mee naar de tandarts voor controle. Bij een afgebroken melktand kan de tandarts de scherpe rand gladslijpen, zodat uw kind de tong niet beschadigt. Bij sommige sporten is er het risico van ongevallen en schade aan het gebit. Deze is vaak te beperken door een op maat gemaakte gebitsbeschermer te dragen. Uw tandarts kan deze voor u verzorgen.

Blijvende tand eruit…
 • Zoek de tand snel op. Pak de tand vast bij de kroon: het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is. Vermijd contact met de wortel. Aanraking van de wortel doodt de gevoelige cellen, wat de kans op succesvolle terugplaatsing van de tand zal verkleinen.
 • Spoel de tand 10 seconden voorzichtig af met koud water. Dit zorgt ervoor dat vuil wordt verwijderd en de tand een grotere kans heeft om het te overleven. Reinig de tand nóóit met reinigingsmiddelen of een borsteltje. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner.
 • Plaats de tand terug in de mond, in de oorspronkelijke positie. Het kan zijn dat hij niet perfect past, dat maakt niet uit.
 • Lukt terugplaatsen niet? Bewaar de tand in de mond (in de ruimte tussen de kiezen en de wang) of in een beker met speeksel of koude melk. De cellen op de tandwortel kunnen relatief lang overleven in speeksel of melk en dit voorkomt dat de tandwortel opzwelt en afsterft. Als de tand langer dan een half uur droog is geweest, kan hij nauwelijks met succes worden teruggezet. Het is dus belangrijk dat je de tand goed bewaart! Bewaar de tand nooit in water, maar bijvoorbeeld wel in koude melk of speeksel, en gebruik nooit reinigingsmiddelen of een borsteltje om het schoon te maken.
 • Lukt het terugplaatsen wel? Houd de tanden op elkaar met een watje, gaasje of zakdoek ertussen, om de tand te stabiliseren.
 • Ga direct naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken). Hoe sneller u dit doet, hoe groter de kans op een succesvolle terugplaatsing.
Tand afgebroken…
 • Bewaar het afgebroken tanddeel in een glas (halfvolle) melk of speeksel.
 • Ga direct met de afgebroken tand naar de tandarts.
 • De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal.(composiet).
De tand staat los…
 • Niet aankomen of terugduwen.
 • Ga direct naar de tandarts.
Bereikbaarheid buiten de openingstijden

Bij pijnklachten of spoed buiten de reguliere openingstijden van de praktijk wordt u via het antwoordapparaat geïnformeerd wie de dienstdoende tandarts is.

Weekenddienst & waarneming

Mocht U onverhoopt tijdens het weekend spoedeisende hulp nodig hebben dan kunt u telefonisch contact opnemen met spoeddienst Eindhoven of Nijmegen. Deze dienst is uitsluitend bedoeld voor acute pijnklachten en spoedgevallen.

Bezoek aan dienstdoende tandarts

Houdt u er rekening mee dat u uw verzekeringspasje en een geldig identiteitsbewijs dient mee te nemen. Aan dit bezoek zijn extra kosten verbonden. Het is gebruikelijk dat u de behandeling direct aan de betreffende praktijk afrekent. U ontvangt dan een factuur die u bij uw zorgverzekering kunt indienen.

Laatste nieuws